Mit jelent a barátság fogalma az ovisoknak?

Férjem/feleségem munkanélküli lett. Hogyan tudnék neki segíteni úgy, hogy családunk egyben maradjon? Mit él át az álláskereső pszichológiai szempontból?

A munkanélküliség olyan stresszhelyzet, amely nagymértékben igénybe veszi az érintett személy alkalmazkodását. A munkanélküli személy egy frusztrált szituációba kerül, amelyhez szociális és anyagi veszteségek társulnak. Az az érzés kerülhet előtérbe nála, amely tanult tehetetlenség néven vált ismertté a pszichológiában. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküli személy azt éli meg, hogy képtelen megváltoztatni az eseményeket, melyeknek kiszolgáltatottjává válik.

Amennyiben a stresszt nem tudja kontroll alatt tartani, a pszichés egyensúly megbillenhet és pszichoszociális krízis, esetleg pszichoszomatikus problémák alakulhatnak ki.
Mindebből látszik, hogy mit is jelent a munka hiánya. A munka elvesztésével elveszítheti az ember az idő strukturálásának képességét, a külső társas kapcsolatokat, a célokat, az identitást, az aktivitást, a realitáshoz fűződő kapcsolatot.

A szorongás, a félelem, az agresszió, a depresszió, a félelem és az ellenségeskedés mind- mind adekvát válasz a munkanélküliség adta stresszhelyzetben. A munkanélküliség nemcsak egy stresszor, mely rombolhatja a munkanélküli személyiséget, hanem egy olyan krízis is, amely esélyt teremthet egy új alap kialakulásához. A munkanélküliség, mint krízis veszély és esély is egyben. Nagy kihívás ez abból a szempontból, hogy mozgósítani tudja-e az erőforrásait az érintett. Amennyiben a megküzdési stratégiák jól működnek, a személy erős marad, és a pszichés egyensúlya megmarad. (Kapuvári, 2011).

A krízisből való felépülés erősíti a személyiséget, gazdagabbá teszi, új megoldásmódokat tanulhat, könnyebben veszi utána a nehezebb akadályokat. Érdemes feldolgozni a nehézségeket, ebben a társnak segítséget nyújtani, mert ezesetben nem kerül elfojtásra a probléma és "Rivaldafényben", megfelelő tudatos működéssel és érett megküzdési technikákkal mindent könnyebb megoldani. Nagy szerepe van annak, amennyiben az állást vesztett ember körül van egy család, aki társas támaszt nyújt és egy olyan hátteret, amire az álláskereső támaszkodhat.