Mit jelent a barátság fogalma az ovisoknak?

Honnan tudom, hogy gyermekem szorongásszintje nem túl magas? Mik azok a viselkedések, amik segítenek megérteni őt magát? A gyermeki szorongás "természetes megoldásai"

A gyermeki gondolkodás csodái, avagy a gyermeki szorongás "természetes megoldásai": Óvodás korban szinte rácsodálkozunk a gyerekek megnyilvánulásaira, azoknak egyedi és megismételhetetlen formájára. Szívesen idéznek mesékből, szövik bele a mese tartalmát a mindennapjaikba, beszédükbe. Világképükre a mágikus gondolkodás jellemző.

Rajzaik is ezt tükrözik. Szerintük a tárgyaknak is lelke van, élettel teli a világ. Ez az animizmus, ami a kicsik gondolkodásában jelen van, egyfajta misztika, mesevilág felé tereli a gyerekek érdeklődését. A mesékben felismerik (a legkisebb gyermek küzdelmei során tapasztalható nehézségek legyőzése számára is erőt ad), a játékaikban észrevehetően alkalmazzák a szorongáskeltő tartalmakat, megjelenítik belső küzdelmeiket. Ez a szimbolikus levezetése szorongástartalmaknak teljesen rendben lévő dolog. Ilyenkor helye van az animizmusnak. Emellett a finalizmus elve is érvényesül náluk/ mindennek célja van, minden célvezérelt, melynek köze lehet a gyermek világához. Pl. A Nap azért süt, hogy ne fázzunk. Az eső azért esik, hogy legyen elég víz a földeknek.

Az aggresszív tartalmak levezetése, amelyeket a mesében lát, játékokban szintén megfigyelhető. Például ha a gyerek sokat játszik küzdelmeket érintő játékokat, szerepjátékokban ezt a szülőkkel kapcsolatos problémáit megjeleníti, akkor kvázi elaborálja/levezeti a feszültségeit. Ezzel ő megnyugszik. Érdemes figyelni a gyermek játékát és aktívan részt venni benne, hogy időben észre lehessen venni azokat a jegyeket, amikre ha időben odafigyel az ember, akkor komolyabb problémák alapjai mutatják meg magukat és időben meg lehet oldani azokat.