Mentálmasszázs, gyógymasszázs, masszázsterápiák

Miben áll az egyedi masszázsterápiák hatékonysága?

Masszázs élettani hatásai

„A masszázs fogásaival kiváltott mechanikai ingerek részben közvetlenül, részben pedig közvetett (neurohumoralis) úton befolyásolják a sejtek, szövetek működését. A befolyásolás elsősorban lokális (izomtónus, nedvkeringés), de távoli szervekre is tudunk hatni az idegrendszer útján.” (Nemes, Szanyó, 2002).

Helyi hatás:
szövetekben funkcionális változás jön létre, hisztamin és bradikinin aktivizálódik, hisztamin hatására az erek falát alkotó simaizomrostok ellazulnak, hajszálértágulat, bőrpír keletkezik, a bradikikin is tágítja az ereket, illetve növeli a sejtfal áteresztő képességét, ezáltal elsegíti az anyagcseretermékek felvételét, valamint a kóros termékek leadását,javul a vérellátás masszázs hatására, ezáltal javul a szövetek oxigén és tápanyagellátása, javul a nedvkeringés, a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus irányba mozdítja el a masszázs.

Általános hatás: nedvkeringés fokozódik, vérkeringés fokozódik, nyirokkeringés élénkül, gyorsulnak az anyagcsere folyamatok, testhőmérséklet emelkedik, fokozódik a vizeletkiválasztás, fokozódik a légzés