Kapuvári Virág a Yes hair Szalonban!

Mit mondjak a gyereknek, ha pszichológushoz szeretném vinni?

Igenis szükség van a gyermek érzelmi felkészítésére, mielőtt pszichológushoz viszi a szülő. A jó felkészítés fokozza a gyermek motivációját, hozzáállását, nyitottságát a foglalkozásokhoz. Miután a szülőkkel találkozom először, tudatosítom bennük, hogy a foglakozások során nagy szerepük lesz nekik maguknak is.

A gyermek akkor változik, ha a család is változik, ha a szülő is tesz ezért. A szülőket családterápiás szemléletben segítem, a családra egészként tekintek, annak működését figyelve megpróbálom feltárni azokat a háttérproblémákat, családban meglévő dinamikát, kapcsolatrendszerben rejlő sajátosságokat, amelyek a gyermek problémájához hozzávezetnek. Célom, hogy mihamarabb visszaállítsam a harmónikusan működő családot, ennek egyensúlyát visszarendezzem.

A gyereknek azt érdemes hangsúlyozni, hogy azt látjuk, hogy nem érzi jól magát, de nem vele van probléma elsősorban, hanem mi szülők szeretnénk segítséget kapni abban, hogy jól segíthessünk neki. Érdemes példákat hozni a gyereknek: "Emlékszel, hogy milyen gyakran fáj a hasad számonkérés előtt?" Gondold át, milyen jó lenne, ha nagyobb kedvvel mennél iskolába!” Vagy: Biztosan örülnél, ha több barátod lenne az osztályban?
Majd mondjuk el neki hogy mi várható a találkozások során (beszélgetés, játék, rajz, semmi nem történik, amit ő nem szeretne).

A szülő legyen korrekt, ne tusolja el a tényeket, ne mondja azt, hogy pl. játszóházba megyünk, vagy doktor nénihez. Természetes, hogy mindenki szorong egy kicsit az első találkozáskor, mind a szülő, mind a gyermek. Ezt nevelési tanácsadóban szerzett tapasztalataimmal alátámaszthatom. Ez a feszültség gyorsan oldódik az első találkozás során. Később örömmel jönnek a gyermekek, hiszen megszerzik az első pozitív tapasztalatokat.